עורך דין הסכם ממון

מה קובע חוק יחסי ממון?

הסכם ממון – חוק יחסי ממון בין בנ"ז נכנס לתוקף בחודש ינואר 1974. עד אז חלה על זוגות נשואים "הלכת השיתוף".
הלכת השיתוף, שהינה פרי הפסיקה קבעה, כי היחסים בין בנ"ז הינם מאוזנים, שוויוניים ואינם משקפים את הרישום בפועל של נכסיהם.
כלומר, גם אם על שם אחד מבנה"ז היה רשום נכס כלשהו, כמו רישום דירה בטאבו או רכב, במקרה של פרידה או גירושין, החלוקה ביניהם היתה שווה בשווה.

החל מחודש ינואר 1974 נכנס לתוקף חוק יחסי ממון בין בנ"ז, ומאז חל הסדר "איזון משאבים" על כל מי שנישא לאחר כניסתו לתוקף.
הסדר זה קובע, כי במקרה של פקיעת הנישואין עקב גירושין או מוות, קמה הזכות של בן הזוג לחלקו ברכוש המשותף ואז מבוצע איזון המשאבים.

בעבר, ניתן היה לממש את הסדר איזון המשאבים רק במקרה של גירושין או מוות, אולם, בעקבות תיקון החוק, ניתן לאזן כיום את הרכוש בין הצדדים עוד בטרם פקיעת הנישואין.
חשוב לציין כי חוק יחסי ממון חל רק על זוגות נשואים ועל העתידים להינשא ולא על ידועים בציבור.

עו"ד מתת פלסנר 23.5.2019 - הסכם ממון, למי זה מומלץ ומה כדאי לבדוק?

מהו הסכם ממון ומה תפקידו?

הסכם ממון יכול להסדיר את אופן ההתנהלות הכלכלית במהלך הנישואין ואת חלוקת הרכוש בשעת פרידה.
מטרת ההסכם הינה לקבוע את ההסדר הרכושי שיתקיים בשעת פרידה וניתן כמובן להתנות על ההסדר הקבוע בחוק.
כלומר, אם בנ"ז חתמו על הסכם ממון, הרי שהוראות ההסכם גוברות על הוראות חוק יחסי ממון והצדדים יכולים לבנות מערכת עקרונות בכל הנוגע ליחסיהם הרכושיים והכספיים והכל עפ"י אומד דעתם.


נושאים מרכזיים בהסכם הממון

הנושאים המרכזיים שכדאי לתת עליהם את הדעת בהסכם ממון הינם:

  • נכסים/רכוש – הגדרתם, הבעלות עליהם ומה יעלה בגורלם במקרה של פרידה.
  • חובות/משכנתא – יכולה להיות התייחסות בהסכם למשכנתא או לחובות קיימים ו/או עתידיים – מי נושא בהם כיום ומי יישא בהם בעתיד.
  • הוצאות והכנסות – יש הבוחרים לפרט בהסכם בדיוק כיצד יישאו בהוצאות החיים המשותפים והיכן יופקדו הכנסות עתידיות.
  • ממון שיצטבר בעתיד – רבים בוחרים להוסיף סעיף המתייחס גם לירושות, מתנות, פרסים וזכיות עתידיות או כאלה שנתקבלו בעבר, לרבות פירות שיצטברו על הנכסים הקיימים.
  • פנסיה וקרנות השתלמות – קביעת אופן ומהות החלוקה – שווה בשווה או כל הסדר אחר.

כמובן שניתן ואף כדאי גם להוסיף סעיפים העוסקים בביטוחים, השקעות, מוניטין אישי ועסקי, קביעת מועד חלוקת הרכוש וכל נושא אחר, שאין בו כל פגיעה בתקנת הציבור ואינו מנוגד לחוק.


אישור הסכם ממון

הסכם ממון יאושר ע"י ביהמ"ש או ביה"ד הרבני.
הצדדים יגיעו יחד לערכאה השיפוטית הרלוונטית והשופט או הדיין יאשרו את ההסכם ויתנו לו תוקף של פס"ד.
לאחר שניתן להסכם תוקף של פסק דין, הרי שעסקינן בפסק דין לכל דבר ועניין, לרבות לעניין אכיפתו.

צפו בעו"ד מתת פלסנר מתראיינת בנושא הסכמי ממון

עו"ד מתת פלסנר - כל מה שרציתם לדעת על הסכם ממון | מרגישות יופי | 31.5.2019

עו"ד מתת פלסנר מתראיינת בתוכנית "כל בוקר" בנושא הסכמי ממון

לקוחות ממליצים

מהו הסכם ממון ומה תפקידו?

אחד הנושאים לגביהם צצים מטענים רבים בהליך הגירושין וכל אחד מבני הזוג מרגיש צורך להילחם לגביו הוא אופן חלוקת הרכוש. אם בכל הקשור לילדים מצליחים בני הזוג לגלות רגישות יחסית ברוב המקרים ומעדיפים להגיע להסכמות בצורה רגועה, בנושא הרכוש הם מרשים לעצמם לפרוק מטענים ולנהוג באופן לוחמני. בשל כך, היום ישנו הסכם עליו ניתן לחתום הרבה לפני שמגיעים לגירושין, אפילו עוד לפני הנישואין והוא הסכם ממון אצל עורך דין הסכם ממון בעל ניסיון רב בענייני משפחה, בנושא גירושין וכמובן בעריכת הסכמי ממון.

האם חובה לערוך את ההסכם אצל עורך דין הסכם ממון

באופן עקרוני הדבר אינו חובה. עם זאת, חשוב לקחת בחשבון שהסכם ממון מקבל את תוקפו המשפטי לאחר אישור בית המשפט למתן תוקף של פסק  דין. כלומר, לאחר אישור בית המשפט ומתן תוקף של פסק דין יהיה כמעט בלתי אפשרי לשנות סעיפים כאלה ואחרים בהסכם. עריכת ההסכם אצל עורך דין הסכם ממון תמנע את ההגעה למצב בו לאחר שנים מסתבר פתאום שסעיפים כתובים באופן כזה שאחד מבני הזוג המתגרש מוצא את עצמו מקבל חלק מזערי מן הרכוש ותלוי ממש בבן הזוג האחר. עורך דין הסכם ממון ידאג לכך שההסכם יהיה קודם כל מקצועי, מקיף ומפורט, ייגע בכל הרכוש הידוע עד אותו רגע וככל שניתן לגבי רכוש עתידי. הוא יוודא שההסכם כתוב באופן מקצועי כך שיהיה ניתן למימוש בעתיד לבוא.

מתי מומלץ לערוך הסכם ממון?

הסכם ממון מומלץ לערוך לפני הנישואין. לפני הנישואין יספיק אישור הסכם הממון בפני נוטריון אך מומלץ לאשר את ההסכם בפני ביהמ"ש שייתן להסכם תוקף של פסק דין. אם ההסכם נערך אצל עורך דין הסכם ממון רק לאחר הנישואין, כדי לתת לו תוקף משפטי יהיה צורך להביא אותו לבית המשפט.. לכן, אל תחכו. עריכת הסכם ממון היא כדאית היום לכל זוג, גם זוג צעיר שלכאורה לא צבר רכוש רב שכן ההסכם מאפשר קביעת תנאים בדבר מועד חלוקת הרכוש ואיזון המשאבים גם בשונה מהקבוע בחוק.

עו"ד מתת פלסנר מתמחה בדיני משפחה ובעריכת הסכמי ממון. היא מלווה את הזוג ומביאה לכך שיצא עם הסכם מפורט ומקיף שיוכל להקל עליו במקרה של גירושין. מוזמנים ליצור קשר.

הסכם ממון

זוגות רבים המגיעים לגירושין מוצאים את עצמם חלוקים בנושא הרכוש. עפ"י חוק יחסי הממון, החל מהרגע בו נישאו, חל על זוג נשוי משטר איזון משאבים, לפיו בפרידה, יאוזן הרכוש, כך שכל אחד יקבל מחצית מכל מה שנצבר בנישואין. . הדבר תקף במקרה של פרידה, בין אם בעקבות גירושין ובין אם בעקבות מוות של אחד מבני הזוג. חלוקת רכוש שיוויונית במקרה של גירושין נשמעת הגיונית וקלה לביצוע אך לרוב הדברים אינם כך. לזוגות רבים ישנו נכס מרכזי שהוא הדירה ולא תמיד ישנו רצון למכור אותו, במיוחד כשיש ילדים שזהו ביתם והמעבר אינו פשוט עבורם. הסכם ממון שנחתם לפני הנישואין יכול לפרט ולהתייחס לאופן חלוקת הרכוש במצב של גירושין, וכן לפרט מה יעלה בגורל רכוש שהיה למי מהצדדים לפני הנישואין וכן מה קורה עם ירושות ומתנות.

מה כולל הסכם ממון?

הסכם ממון יכול לכלול את כל מה שרלוונטי עבור אותו זוג בהיבט הפיננסי והרכוש. במסגרת הסכם ממון יכולים לקבוע בנה"ז כיצד יחולק הרכוש המשותף במקרה של גירושין וגם רכוש שצבר כל אחד מבני הזוג לפני הנישואין. גם אם הדברים נראים מובנים מאליהם, חשוב להגדיר כל נכס וכל חלק ברכוש. ההסכם יכלול את אופן החלוקה של זכויות, חסכונות, פנסיה וקרנות השתלמות, חובות ומשכנתא שגם לגביהם כדאי להגדיר מהם ומי אחראי לנשיאה בפרעונם. ההסכם יכול לכלול גם פירוט לגבי אופן ההתנהלות הכלכלית, למשל האם יהיה חשבון משותף, חשבון נפרד לכל אחד וחשבון משותף להוצאות הבית בלבד או שההתנהלות תהיה בשני חשבונות נפרדים לחלוטין. ניתן לקבוע משטר של שיתוף או משטר של הפרדה רכושית מלאה או חלקית.

למי מומלץ לערוך את ההסכם?

הסכם ממון נקשר  פעמים רבות לזוגות ממשפחות אמידות או כשאחד מבני הזוג הוא ממשפחה אמידה, כאשר עומדת על הפרק ירושה משמעותית של נכסים או עסקים משפחתיים. אולם, היום זוגות רבים מבינים שעריכת הסכם ממון תקל עליהם מאוד במקרה של גירושין, מהלך הנחשב שכיח יחסית גם כשלא מדובר במשפחות אמידות. לכן, לכל זוג מומלץ לערוך את הסכם הממון לפני הנישואין. הדבר חשוב עוד יותר כשזהו זוג הנישא בגיל מבוגר יחסית כך שכל אחד מבני הזוג הספיק להתבסס ולצבור רכוש וגם כשאלה הם נישואין פרק ב'.

עו"ד מתת פלסנר מתמחה בענייני ממשפחה לרבות בעריכת הסכמי ממון. היא מסייעת לכל זוג לערוך את ההסכם הרלוונטי ביותר עבורו. מוזמנים ליצור קשר.

עו"ד הסכם ממון

אם בעבר הסכמי ממון היו מתקשרים לנישואין בין משפחות אמידות בהן רכוש רב עומד על הפרק, היום מדובר על מהלך אותו מומלץ לכל זוג לבצע. זוגות רבים לא רוצים "להתלכלך" לפני הנישואין  ולגרום לכך שמחלוקות יעלו ויעכירו את הקשר. כאשר מתייעצים עם עו"ד הסכם ממון ועורכים את ההסכם בליווי שלו הדבר יכול רק להועיל ולתת לבני הזוגג שקט לגבי ההמשך. כאשר הדברים נעשים ללא ליווי מקצועי, הדבר נעשה כדי לסמן "וי" מבלי לתת לכתוב את המשקל המתאים. כאשר הסכם נערך אצל עו"ד הסכם ממון, המסמך מקבל את ההתייחסות הרצינית ביותר. רק כך יוכל לשרת את בני הזוג במידת הצורך אם יגיעו למצב של גירושין.

מתי מומלץ לגשת אל עו"ד הסכם ממון?

את הסכם הממון מומלץ לערוך לפני הנישואין. כל עוד בני הזוג יגיעו אל עו"ד הסכם ממון לפני נישואיהם, כל שיידרש על מנת לתת להסכם תוקף משפטי הוא הצגתו בפני נוטריון. כאשר הסכם נערך לאחר הנישואין, יהיה צורך להציגו בפני בית המשפט ולקבל משופט תוקף של פסק דין. הדבר כמובן מורכב יותר. ההיגיון שמאחורי ההבדל בין עריכת ההסכם לפני הנישואין לבין עריכתו לאחר הנישואין הוא שלאחר הנישואין יכולים לצוץ עניינים שהביאו את בני הזוג לערוך את הסכם הממון או נכנסים כחלק מהשיקולים בניסוח ההסכם. לפני הנישואין מדובר על שלב התחלתי כשהשיקולים הם נקיים יותר.

מה מומלץ לכלול בהסכם ממון

הסכם ממון צריך להיות מותאם לכל זוג באופן אישי בהתאם למצבו הכלכלי של כל אחד מבני הזוג בעצמו ושל שני בני הזוג ביחד, בהתאם לנכסים שצברו ביחד או לחוד או נכסים עתידיים העומדים על הפרק כמו מתנות או ירושות. כדאי לפרט את כל הנכסים הקיימים, כולל חסכונות, קרנות פנסיה או השתלמות או זכויות, למשל לקבלת מתנה בעתיד. לצד זאת חשוב לפרט גם חובות כמו הלוואות או משכנתא ולהסדיר גם את האופן בו יוחזרו, מי האחראי על החזרת כל חוב שישנו או יהיה בעתיד. ישנם זוגות הכוללים בהסכם גם סעיפים הנוגעים להתנהלות הכלכלית בכלל.

עו"ד מתת פלסנר מתמחה בענייני משפחה ובעלת ניסיון רב בעריכת הסכמי ממון. היא דואגת לכך שכל זוג יצא עם ההסכם שיוכל לשמש אותו גם עשרות שנים קדימה במידת הצורך. מוזמנים ליצור קשר.

עריכת הסכם ממון

כיום כבר ידוע שגירושין הוא הליך נפוץ יחסית. כשליש מהזוגות בארץ בוחרים להתגרש.. עד כמה שגירושין הפכו נפוצים לצערנו, עדיין מדובר על הליך מורכב מאוד שדורש הגעה להסכמות בנושאים רבים (או קביעת הדברים ע"י בית המשפט). לכן, כל צעד שניתן לעשות כדי להקל על הגירושין הוא מומלץ, גם אם הוא נעשה הרבה זמן מראש, כאשר גירושין עדיין לא עומדים על הפרק ואפילו לא קרובים לכך. עריכת הסכם ממון הוא מהלך אשר זוגות רבים שהתגרשו יכולים להעיד עד כמה הוא היה חכם וסייע להם לגירושין קלים יותר. הסכם ממון יכול לפרט ולהתייחס לאופן חלוקת הרכוש שנצבר עד הנישואין וכן לפרט בעניין של חלוקת רכוש עתידית.

מה כוללת עריכת הסכם ממון?

עריכת הסכם ממון צריכה מלהיות מפורטת ומקיפה ולהכיל בתוכה כל עניין שיכול להיות רלוונטי לחלוקת הרכוש במקרה של גירושין. חשוב למנות ולפרט את כל הנכסים של בני הזוג, נכסים שצברו ביחד או לחוד, לפני הנישואין וגם נכסים שיצטרפו בהמשך ולאחר הנישואין. הרכוש יכול להיות רשום על שם אחד מבני הזוג או על שם שניהם. חשוב  להתייחס לכל פרט ולא להניח אף פרט בצד בהנחה שבעתיד תסתדרו לגביו. רכוש אינו רק נכסים הנראים לעין אלא גם חסכונות, קרנות פנסיה והשתלמות ועוד. בנוסף לנכסים או זכויות כדאי להתייחס גם לנושא חובות או משכנתא או הלוואות ולהסדיר את האחריות שבפרעונם.  כמו"כ, ניתן לקבוע את דרך ההתנהלות הכלכלית של בנה"ז במהלך חיי הנישואין.

כיצד לבחור את עורך הדין שיערוך את ההסכם?

עריכת הסכם ממון נעשית בשלב בו גירושין נראים לבני הזוג כרחוקים מהם שנות אור. רבים מרגישים מבוכה רבה להתעסק בדבר ומעדיפים לא לרדת לפרטים כדי לא לפגוע בקשר הקיים. לכן, חשוב לבחור עורך דין המתמחה בהסכמי ממון ויוכל להוביל את התהליך, עורך דין ששני בני הזוג יסמכו עליו לחלוטין ואשר יביא לכדי הסכם ממון שיהיה רלוונטי גם שנים קדימה ויוכל באמת להקל על בני הזוג בחלוקת הרכוש בגירושין.

עו"ד  מתת פלסנר בעלת ניסיון רב בענייני משפחה לרבות הסכמי ממון. היא מכירה היטב את הרגישות והמבוכה שבעריכת הסכם ממון ויודעת להוביל את הזוג להסכם המתאים ללא ויכוחים או פגיעה בקשר ביניהם. אתם מוזמנים ליצור קשר.

השארת תגובה