ליווי בתהליך הסכם הורות משותפת – רקע
אנו חיים בעולם הולך ומשתנה, אשר מתפתחים בו ונהיים יותר נפוצים מודלים שונים של משפחות אלטרנטיביות, המחליפות את התא המשפחתי המסורתי ומוסד הנישואין.
משרד עו"ד מתת פלסנר מתמחה בהסכמי הורות משותפת תוך חשיבה על עתיד בטוח עבור הילדים ושקט נפשי להורים.
למי מתאים הסכם הורות משותפת?
- בני זוג שאינם ידועים בציבור וללא קשר רומנטי המעוניינים להתקשר כדי להביא ילד משותף לעולם (גבר ואישה סטרייטים, הומו וסטרייטית, הומו ולסבית – ללא הכרות מוקדמת)
- בני זוג הומואים שהחליטו להביא ילד לעולם יחדיו בשיתוף עם אישה (בד"כ לסבית, ללא הכרות מוקדמת)
- בני זוג שאינם נשואים אך חיים ביחד (ידועים בציבור וישנה הכרות מוקדמת טרום ההורות)
- בנות זוג לסביות שהחליטו להביא ילד לעולם או ילדים (כל אחת) בתרומת זרע ומגדלות אותם יחדיו (ישנה הכרות מוקדמת טרום ההורות)
עו"ד מתת פלסנר מתראיינת בתוכנית "כל בוקר" בנושא הסכמי הורות
השירותים הכלולים בליווי תהליך ההורות המשותפת
- גישור לצורך גיבוש הסכם הורות משותפת (כמטרה סופית), כאשר מטרה נוספת בתהליך בין היתר הינה לסייע לשותפים לבחון את התאמתם זה לזו בהורות משותפת (רלבנטי במקרים שאין הכרות מוקדמת).
- יעוץ משפטי בתחום.
- הפניה להדרכה הורית הניתנת ע"י פסיכולוגי ילדים מובילים המתמחים במשפחות אלטרנטיביות, לסיוע בהבנת צרכי הילדים העתידיים והמלצות לאופן גידול ילדים במודל זה. אלו יתורגמו לעקרונות בהסכם.
- ניסוח הסכם הורות משותפת במידה וישנה בשלות להתקדמות בתהליך ההורות המשותפת.
- ניסוח הסכמים נוספים במידת הצורך: הסכם ותצהיר הפריה (עפ"י דרישת משרד הבריאות מבני זוג שאינם נשואים לצורך התחלת טיפולי פריון), הסכם ממון, צוואות.
- הסדרת אימוץ (במקרה של זוג לסביות).
מתי כדאי לפנות לגישור בתהליך קבלת ההחלטה לגבי הורות משותפת?
הסכם הורות משותפת נחתם על פי רוב עוד בשלב התכנון המשותף, בטרם הולדת הילד המשותף.
עם זאת, אישורו בבית משפט לקבלת תוקף של פסק דין אפשרי רק בהריון או לאחר הולדת הילד המשותף.
ישנה חשיבות קריטית לתחילת תהליך גישור לצורך ניסוח הסכם הורות משותפת בשלב ההכרות ההדדית בין השותפים, לפני תחילת הליך רפואי ולפני כניסה להריון.
תועלות מתהליך גישור במקרה של הסכמי הורות (דגש על מקרים שאין הכרות מקדימה):
בניגוד למקרה של גירושין בו קיימות 2 חלופות ברורות לניהול התהליך: בערכאות בית משפט (וברבנות) או בגישור, כאשר התועלות מתהליך הגישור הן די ברורות, במקרה זה אין ממש חלופה לגישור.
ניתן להתייחס לאפשרויות הבאות כחלופות, אבל הן חוטאות למטרה:
- ניסוח חוזה באמצעות עורך דין וביצוע "פינג פונג" בין הצדדים לצורך תיקונים – מאד טכני לא מעודד שיח, תקשורת ופתיחות, יכול לפספס נושאים או להציע פתרונות כפויים ולא מתאימים למקרה.
- טיפול זוגי על סוגיו השונים – מעמיק, ארוך, לא ממוקד ורגשי מדי.
פלטפורמת הגישור היא היחידה המאפשרת שיח פתוח, כן, ויחד עם זאת לא טיפולי, מאד מובנה ופרקטי, מכוון מטרה לגיבוש הסכם הורות.
לצורך גיבוש ההסכם צריכים שני ההורים לעתיד לבוא, שהם לעיתים זרים ולעיתים מכרים, לקבוע ביחד כיצד ינהלו ביניהם את ההורות המשותפת, כאשר במרבית המקרים הם גם חסרי ניסיון קודם בגידול ילדים וכלל לא יודעים איך העסק הזה אמור לעבוד.
המון המון חוסר ודאות, אשר קיים גם במקרים של גירושין, אבל אז הזוג המתגרש כבר יודע מה זה להיות הורה ומתמודד רק עם האי ידיעה של גידול ילדים בנפרד.
תהליך הגישור מאפשר לשותפים ללמוד זה על זו, להכיר אחד את השני טוב יותר בתוך קונטקסט הורי (תהליך הכרות קצר וממוקד יותר), לוודא שיש מכנה משותף מספק, תפיסות עולם דומות לגבי חינוך וגידול ילדים, ערכים דומים.
בקיצור – לבחון האם הם בכלל מסוגלים להיות שותפים להורות, דבר מורכב העשוי לערער גם זוג נשוי אשר חי ביחד מספר שנים לא מבוטל טרום ההורות.
חווית ההורות היא למעשה הדבר הכי גדול בחיים שלנו, יותר מנישואין, והדבר היחיד בחיינו שאינו הפיך.
כניסה לשותפות שכזו מחייבת שכל אחד מהצדדים יחוש ביטחון רב לגבי אופן ניהול הקשר ההורי.
גישור במקרה זה מיועד להסדרת האופן בו השותפים יגדלו את ילדיהם המשותפים, תוך הגדרת חובותיו וזכויותיו של כל אחד מהם הן כלפי הילדים והן כלפי ההורה השני.
טובת הילדים חשובה אבל באותה מידה גם טובת השותפים. מאחר ואין הכרות מקדימה, ככל שההסכם יהיה מפורט יותר וידון מראש בסיטואציות ומצבים אפשריים, כך יגדל הביטחון לגבי הקשר ההורי.
הורות משותפת היא סוג של זוגיות לכל החיים, גם אם לא רומנטית.
לעיתים מדובר ברווקים ששנים נמצאים בחיפוש זוגיות כושל ואינם מסוגלים למצוא בן/בת זוג רומנטי, כך שהשאלה האם הם מסוגלים למצוא שותף נכון להם להורות, לסנן ולבחור נכון בסיטואציה זו מעלה חששות רבים שהליך הגישור מסוגל להפיגם.
קבלו עוד מידע וטיפים על תהליך ההסכם להורות משותפת >>