זמני שהות – סכסוכים בעניין חלוקת זמני שהות בתקופת החגים והחופשות

מהם חלוקת זמני השהייה?

הגירושין מובילים בהכרח לקביעת הורה משמורן, הורה שבחזקתו נמצאים הילדים ולקביעת חלוקת זמני השהייה של ההורה שאינו משמורן עם הילדים. בדרך כלל נותרים הילדים במשמורת האם ואילו לאב נקבעים חלוקת זמני השהייה עם ילדיו. במקרים בהם הילדים מתחת לגיל 6, כמעט תמיד תינתן החזקה לאם וזאת עקב "חזקת הגיל הרך", הקבועה בסעיף 25 לחוק הכשרות והאפוטרופסות וקובעת, כי ילדים עד גיל 6 יישארו בחזקת אימם אלא אם יש סיבות מיוחדות להורות אחרת.

יודגש, כי שני ההורים נותרים אפוטרופוסים של ילדיהם, ללא קשר לשאלה בחזקת מי נשארו הילדים ומשכך, לשני ההורים מעמד שווה בקבלת החלטות מהותיות הנוגעות לילדים, כגון נושאי חינוך, בריאות וכד'.

הסמכות לדון בשאלת משמורת, חלוקת זמני השהייה וחינוך הילדים נתונה הן לבית משפט לענייני משפחה והן לבית הדין הרבני. הסמכות נקבעת על פי הערכאה אליה הוגשה התביעה הראשונה.

"חלוקת זמני השהייה" – הינם הסדרים הקובעים את הזמנים בהם בן הזוג, שלא קיבל חזקה על ילדיו, הוא ההורה שאינו ההורה המשמורן, יפגוש את ילדיו וזאת על מנת לאפשר לו המשך קיום יחסי ההורות עם ילדיו.

כאשר ביהמ"ש קובע חלוקת זמני השהייה, בדרך כלל יזדקק לחוות דעת של פקידת סעד. במקרים מסוימים, עשוי ביהמ"ש להסמיך את פקידת הסעד לקבוע את חלוקת זמני השהייה או את חלקם.

עו"ד מתת פלסנר בתוכנית משפחה פלוס 24/3/19 - מריבות בין הורים גרושים סביב זמני שהייה של הילדים בחגים

מהם חלוקת זמני השהייה המקובלים?

מקובל לקבוע להורה שאינו משמורן שני ביקורים באמצע השבוע בשעות אחר הצהרים, בימים קבועים ובשעות קבועות, ובתנאי שהילד נלקח מהמוסדות ומוחזר לבית ההורה המשמורן בשעות הערב או למחרת ישירות למסגרות החינוך. ובנוסף – בשבתות – אחת לשבועיים. לרוב, הילד נלקח טרם כניסת השבת ומוחזר במוצאי שבת.


מה קורה בחגים ובחופשות?

במסגרת הסכם הגירושין, הכולל חלוקת זמני השהייה, מקובל להתייחס באופן קונקרטי לחלוקת החגים והחופשות בין הצדדים (הם ההורים). נהוג לחלק את החגים בצורה מחזורית, כך שבמחזור של שנתיים יבלה הילד כל חג עם אחד מהוריו. למשל, בשנה הראשונה הילד בראש השנה אצל האם וביום כיפור אצל האב ובמהופך בשנה שלאחר מכן. בחגים בהם החופשה ארוכה יותר, נהוג לחלק את חופשת החג בין ההורים.

בחופש הגדול, נוכח אורך התקופה, מקובל לקבוע במסגרת חלוקת זמני השהייה פרקי זמן ארוכים יותר לבילוי עם כל אחד מההורים.


מדוע סכסוכים בעניין חלוקת זמני השהייה מחמירים דווקא בתקופת החגים והחופשות?

דווקא בתקופת חופשת הקיץ ובחגים, סכסוכי המשמורת מחריפים ומתדרדרים עד כדי פניה לביהמ"ש ולמשטרה. הסיבות לסכסוכים נעוצות בעיקר בכך שחלוקת זמני השהייה בתקופת החגים פותחים פתח לפרשנות אישית של מי מהצדדים. הורים גרושים או פרודים נגררים לסכסוכים מסוג זה, בעיקר כאשר שוררת ביניהם מערכת יחסים עכורה או כאשר חלוקת זמני השהייה ביניהם אינם מפורטים דיים.

לעיתים לא דואגים ההורים לפרט בחלוקת זמני השהייה, בתקופת החגים והחופשות, את החלוקה המדויקת ביניהם וקובעים כי את ערב החג יבלו הילדים אצל הורה מסוים ובשאר ימי החופשה יתחלקו ההורים שווה בשווה. כך, נדרשים ההורים לתיאום ביניהם של חלוקת זמני השהייה משך כל תקופת החג. סעיף שכזה הינו בבחינת "פרצה הקוראת לגנב" ואכן לרוב הסכסוכים אינם מאחרים להגיע. כך, אחד ההורים מעוניין לנסוע עם הילדים לטיול בו ביום בו ערך ההורה האחר תוכניות לבילוי עם הילדים. באם מערכת היחסים בין ההורים הינה עכורה, אזי ינצלו הצדדים הזדמנות זו להתנגחות זה בזו ולרוב תקופות החגים והחופשות מספקות שפע של הזדמנויות שכאלה.

סכסוכים רבים מתהווים, נוכח פרשנות של מי מהצדדים את הוראות ההסכם ו/או פס"ד, הקובע את חלוקת זמני השהייה בדרך המתאימה להם. כפועל יוצא, דווקא בתקופת החגים והחופשות, תחום דיני המשפחה עמוס וידי עוה"ד מלאות בעבודה.


מה עושים ההורים במקרה של סכסוך בתקופת החגים?

במקרה הטוב, ינסו ההורים לפתור את הסכסוך ביניהם. אם לא יצליחו, הרי שיפנו לעורכי דינם, אשר ינסו לסייע בידי הצדדים בפתרון המחלוקת. היה והדבר לא יעלה בידם, הרי שיפנו לביהמ"ש לקבלת סיוע. במקרים אלו ביהמ"ש עשוי להפנות את הצדדים ליחידת הסיוע.

ישנם מקרים חמורים במיוחד, בהם תתכן אף פניה למשטרה והגשת תלונה כנגד מי מהצדדים. למשל, לאחר אי הבנה בין צדדים באשר לשעה בה אמור מי מהצדדים להשיב הילדים למשנהו או במקרים של חוסר הסכמה מוחלט, כאשר כל צד נוהג כפי רצונו.


מה קורה לילדים בזמן סכסוך כזה?

למרבה הצער, הילדים הם הנפגעים העיקריים במקרים אלו. ההורים, אשר מרוב קנאה ורצון להכאיב האחד לרעהו, שוכחים את סבלם של הילדים, אשר מוצאים עצמם בעין הסערה קרועים בין אבא לאמא.

ההורים המתנצחים, מתעקשים לעמוד בתוקף על זכויותיהם ושוכחים, כי הילדים הם הנפגעים העיקריים מהמאבק, ולמעשה, עמידה על זכויותיהם בצורה קיצונית, עשויה להסב לילדים נזק מתמשך.


כיצד מונעים סכסוכים בעניין חלוקת זמני השהייה?

מומלץ מאוד, בשעת עריכת הסכם בעניין חלוקת זמני השהייה, לקבוע את חלוקת זמני השהייה בצורה מדויקת ככל שניתן באופן אשר יותיר כמה שפחות מקום לפרשנות. בנוסף, כדאי להוסיף סעיף, המורה לצדדים לנהוג בגמישות מירבית זה בזו לעניין חלוקת זמני השהייה.

חשוב לנסות לדבוק בחלוקת זמני השהייה הקבועים גם בחגים ובחופשות ולדאוג, כי הילדים יבלו עם שני הוריהם באופן שווה ככל האפשר. הילדים הם המרוויחים העיקריים מכך. לעניין ילדים בוגרים, הרי שחשוב להתחשב בפעילויותיהם בחופשות במסגרת החוגים, תנועת הנוער וקורסי העשרה, בהם הם משתתפים ולחלק את הזמנים בין ההורים תוך לקיחה בחשבון של הפעילויות הנ"ל.

וחשוב מכל, כדאי לנסות שלא לא לערב את הילדים בסכסוך. הילדים לא צריכים להיחשף למחלוקות ומעורבותם פוגעת בהם פגיעה ישירה.

הסדרי ראייה

גירושין הם מהלך מטלטל עבור כל בני המשפחה, אך עבור הילדים במיוחד. אם ההורים הגיעו להחלטה להיפרד מסיבה כלשהי, הרצון של הילדים יהיה תמידכי המשפחה תישאר מאוחדת וההורים יישארו יחד. לכן, בכל הנוגע לילדים, חשוב לקבוע את אופן ההתנהלות בהמשך בזהירות רבה כשטובת הילדים נמצאת בראש. הנושא המשמעותי ביותר לגבי הילדים הוא המשמורת (האחריות ההורית) שתיקבע. היום רבים מעדיפים להחליט על משמורת משותפת (או כשמה הידוע-אחריות הורית משותפת) שמשמעה שכל הורה נמצא עם הילדים במשך זמן דומה, וגם מעורבותו בחיי הילדים דומה. ישנם מצבים, לעומת זאת, בהם מוחלט, בהסכמה או עפ"י פסיקת בית המשפט, שאחד ההורים יהיה משמורן (ישא באחריות הורית) ואילו שלהורה האחר ייקבעו זמני שהות (לשעבר הסדרי ראייה)

כיצד נקבעים זמני שהות (לשעבר הסדרי ראיה)?

בעבר הדברים בכל הנוגע למשמורת ולקביעת זמני שהות (לשעבר הסדרי ראייה) היו קשיחים יותר. היום ישנה גמישות רבה יותר בדברים. ניתן אפילו לקבוע זמני שהות משמעותיים יותר אך עדיין שהמשמורת לא תהיה משותפת וזהה לגמרי בין האם לאב. אם ההחלטה היא שהאם היא הורה משמורן באופן מלא (נושא באחריות ההורית המלאה), לאב ייקבעו בד"כ זמני שהות (לשעבר הסדרי ראייה) הכוללים מפגשים עם הילדים בשעות אחה"צ פעמיים בשבוע (עם או בלי לינה) ולינה בכל סוף שבוע שני. לרוב, כאשר הילדים קטנים ועדיין נכללים תחת חזקת הגיל הרך (עד גיל 6) הם יהיו לא פעם באחריות הורית של האם. ככל שהילדים גדלים, העניין יכול להפוך להיות גמיש יותר, אך עדיין חשוב שהשינויים יוסדרו בהסכם כתוב או בפסיקת ביהמ"ש. חשוב גם להתייחס למצבים מיוחדים כמו חגים וחופשות בהם  ההסדרים יכולים להשתנות.

הגעה להסכמה בנושא זמני שהייה (לשעבר הסדרי ראייה) בעזרת עו"ד המתמחה בתחום

בין אם אתם עוברים הליך גישור במסגרתו תגיעו להסכם גירושין מלא ובין אם הדברים נדונים בבית המשפט, חשוב לבחור עורך דין המתמחה בתחום. אם מדובר בגישור, צריך להיות למגשר ניסיון רב כעורך דין לענייני משפחה וגם כמגשר. השילוב בין שני התפקידים יביא להסכם מפורט תוך הסדרת כל הנושאים הנדרשים כולל זמני שהות (לשעבר הסדרי ראייה) ומשמורת.. כמובן שאם הדברים נדונים בבית המשפט חשוב לכל צד להיות מיוצג ע"י עורך דין בעל ידע וניסיון רב גם בייצוג בבית המשפט.

עו"ד מתת פלסנר מתמחה בענייני משפחה וגירושין. מתוך רצון לתת ללקוח את השירות הטוב ביותר היא בחרה להתמקד בתחום זה בלבד ויש לה ניסיון רב בניהול מקרים בהם צריך להסדיר גם את התחום של זמני שהות (לשעבר הסדרי ראייה). מוזמנים ליצור קשר.

הסדרי ראיה ומזונות

כאשר  מתקבלת החלטה על גירושין כאשר מגיעים להסכם גירושין, בהסכמה אם לאו, הדבר יוצר טלטלה משמעותית בחיי כל בני המשפחה, אך כמובן של הילדים במיוחד., בין אם בהליך גישור, מו"מ או בית המשפט, חשוב לשים את טובת הילדים במרכז ולוודא שהסעיפים בהסכם  יערכו בהתאם. עם זאת, יש להתחשב גם במצבו של כל אחד מבני הזוג המתגרשים. חלוקת הסדרי הראיה (מה שנקרא גם זמני השהייה) ותשלום המזונות הם שני נושאים חשובים ומרכזיים שיקבעו משמעותית כיצד ייראו חיי הילדים בהמשך ואלא את ההתנהלות של כל בני המשפחה. הסדרי ראיה ומזונות קשורים בשל הקשר בין שהיית הילדים אצל כל אחד מההורים לבין המזונות המשולמים עבורו.

הסדרי ראיה ומזונות: נושאים שיש להסדיר באופן מלא

הסדרי ראיה ומזונות הם כאמור שני נושאים חשובים בכל הנוגע לגידול הילדים. המושג הסדרי ראיהמסגיר את נושא חלוקת זמני השהייה של הילדים אצל כל אחד מן ההורים . כאשר ישנו הורה שאצלו הילדים נמצאים רוב הזמן, להורה האחר ייקבעו הסדרי ראיה או הסדרי שהות, לרוב מספר פעמים בשבוע וכל סופ"ש שני, אך הדבר נתון לשיקול הדעת של ההורים או ביהמ"ש שדן בנושא ומכריע. בהתאם לכך, נקבע  גם גובה המזונות. ככל שישנו הבדל בין זמני השהייה של הילדים אצל כל אחד מההורים, כך המזונות יהוו כלי משמעותי לאיזון הנטל ביניהם. עם זאת, לא רק הסדרי הראיה או השהות יקבעו את גובה המזונות. קיימים שיקולים נוספים.

פרמטרים נוספים בקביעת גובה המזונות

הסדרי ראיה ומזונות הם נושאים שאי אפשר להפריד ביניהם והינם בעלי  השפעה רבה של האחד על האחר. עם זאת, גובה המזונות נקבע גם לפי פרמטרים נוספים. כדי לשמור על רווחתם של הילדים ועל רמת חייהם, בקביעת גובה המזונות יילקחו כמובן בחשבון ההוצאות שישנן היום עבור כל ילד, כולל הוצאות מיוחדות כמו חוג או טיפול.. מעבר  לכך יילקחו בחשבון גם פערי השכר בין האם לאב, במיוחד אם בעקבות העובדה שהאם היא ההורה משמורן (הנושא באחריות ההורית הבלעדית) והילדים נמצאים רוב הזמן באחריותה היא אינה יכולה לפתח קריירה ולעבוד במשרה מלאה ובעבודה הדורשת ממנה שעות רבות.

עו"ד מתת פלסנר מתמחה בתחום דיני המשפחה והגירושין ומלווה את לקוחותיה במקצועיות רבה עד למציאת פתרון  גם במצבים מורכבים בהם יש להכריע גם בעניין הסדרי הראייה ומזונות. מוזמנים ליצור קשר.

זמני שהות

זמני שהות (שהיו ידועים גם כ"הסדרי ראייה" או "הסדרי שהות"- כל אלה הם בעצם שם אחד לנושא  שהוא מהרגישים ביותר עבור הורים שמתגרשים וגם עבור הילדים. תחום זה בהסכם הגירושין יקבע כיצד יראו חיי הילדים באופן שוטף ועבור ההורים הדבר יקבע במידה רבה את מידת המעורבות שלהם בחיי הילדים, ואת איכות הקשר שיהיה בין כל אחד מהילדים לבין כל אחד מההורים. לכן, זהו תחום אשר מוקדשת לו תשומת לב רבה הן כאשר הנושא מוסדר במסגרת הסכם גירושין והן כאשר  הוא נקבע בבית המשפט. כך או כך, מה שקובע משמעותית כיצד העניין יוסדר הוא טובת הילד.

מהן האפשרויות בקביעת זמני שהות?

למעשה, היום זמני שהות הם נושא גמיש יותר מאשר היו בעבר. לא סתם הוחלף השם הסדרי ראיה אשר הקונוטציה שלו היתה פחות חיובית אחת האפשרויות היא  שלאחד ההורים ישנה אחריות בלעדית על הילדים ואחד ההורים מקבל זמנים קצובים וקצרים וכל מעורבותו בגידול הילדים מסתכמת בזמני שהייה אלה בלבד אפשרות נוספת היא חלוקה שוויונית או כמעט שוויונית של זמני השהייה של כ"א מההורים עם הילדים במסגרת של אחריות הורית משותפת. זמני שהות מאפשרים למצוא גם את דרך הביניים בין אחריות הורית משותפת בה זמני השהיה של הילדים אצל כל אחד מההורים הוא שווה לגמרי או כמעט שווה לבין מצב בו יש הורה שהינו בעל אחריות הורית בלעדית (שהיה ידוע פעם בשם "משמורן")שאצלו נמצאים הילדים מרבית הזמן מלבד אותם זמני שהייה שנקבעו להורה האחר מראש.

כיצד מושפעים המזונות מזמני השהות?

המזונות נקבעים עפ"י מספר פרמטרים שהם ההוצאות שישנן על גידול הילדים, החל מהוצאות בסיסיות שנקראות צרכים הכרחיים ועד להוצאות חינוך ורפואה פרמטר נוסף וחשוב הוא זמני שהות, מתוך הבנה שככל שילד נמצא אצל אחד ההורים זמן רב יותר אותו הורה נושא בחלק גדול יותר מההוצאות. פרמטר שלישי הוא יכולת ההשתכרות של ההורים.  ככל שזמני השהייה רחבים יותר למשל אצל האב והאב משתכר יותר מן האם, הרי שיהא על האב לשאת במזונות הילדים, אם זמני השהות שווים או כמעט שווים והשתכרות ההורים שווה אזי לא יהיה תשלום מזונות וכ"א מההורים ישא במזונות הילדים שעה שהם שוהים עימו.

עו"ד מתת פלסנר היא עו"ד לענייני משפחה עם התמחות בגירושין. היא בחרה להתמקד בתחום זה מתוך רצון לתת ללקוחותיה את השירות המקצועי ביותר שניתן. מוזמנים ליצור קשר.

השארת תגובה