ביטול הסכם ממון
בעבודתי השוטפת כעורכת דין ומגשרת בתחום דיני המשפחה והגירושין, אני נתקלת לא פעם באנשים, אשר חתמו על הסכם מבלי שהיו מיוצגים וכפועל יוצא מכך נתחייבו במחוייבויות אותן לא הבינו ולא צפו מראש ולכן הם רוצים לבצע ביטול הסכם ממון.
תחום דיני המשפחה הוא תחום משופע בהסכמים מסוגים שונים – הסכמי ממון, הסכמים לחיים משותפים, הסכמי גירושין, הסכמי הורות, הסכמים בין בני אותו המין וכו'.
הסכמים בתחום דיני המשפחה והגירושין הם בגדר דיני נפשות של ממש. שינוי או ביטול הסכם ממון דורש לא פעם התנהלות ממושכת בביהמ"ש ואף בערכאת הערעור ולרוב מדובר בהליך שסיכויי הצלחתו נמוכים.
באחד הימים פקד את משרדנו אדם מבוגר, אשר חתם על הסכם ממון בן 6 שורות עם אשתו. במסגרת ההסכם נתחייב הוא להעביר לה במהלך נישואיהם את כל רכושו, אשר נצבר בעמל כפיו משך 45 שנות עבודתו. האישה דרשה, כי יחתום על ההסכם כדי שתרגיש "בטוחה". אותו אדם לא היה מיוצג במעמד החתימה על ההסכם וטעה לחשוב, כי עורכת הדין של אשתו מייצגת אף אותו.
עוד טעה הוא, כאשר חשב, כי המדובר ב"הסכם מגירה" בלבד, שלא ימומש לעולם. לימים, פעלה אשתו למימוש ההסכם והותירה אותו חסר כל בגיל 70.
עו"ד מתת פלסנר - כל מה שרציתם לדעת על הסכם ממון | מרגישות יופי | 31.5.2019
פרמטרים חשובים לביצוע ביטול הסכם ממון
חשוב להבין כי קשה לבטל הסכם ממון, אשר אושר ע"י ביהמ"ש וקיבל תוקף של פס"ד.
סיכויי התביעה אינם גבוהים, אך במקרים מסויימים יבטל ביהמ"ש הסכם עליו חתמו הצדדים ובו נתחייבו.
אחד הפרמטרים החשובים בהקשר זה הוא נושא הייצוג במהלך ניהול המו"מ ובעת החתימה על החוזה. במקרה שבו מי מהצדדים לא היה מיוצג, לא הבין ולא יכול היה להבין את משמעות החוזה עליו חתם, לא חזה את התוצאות הנובעות מן החתימה על חוזה, טעה והוטעה או שהחתימה על החוזה נכפתה עליו, יטה ביהמ"ש לשקול את ביטול ההסכם.
פרמטר נוסף חשוב בהקשר זה הוא תנאי ההסכם.
כאשר מדובר בהסכם שתנאיו גרועים או לא סבירים במידה קיצונית, הרי שזו גם יכולה להיות עילה לביצוע ביטול הסכם ממון.
באותו המקרה, ויתר אדם על כל רכושו, אשר צבר משך כל שנותיו בעמל כפיו, העבירו לאשתו בהסכם בן 6 שורות בלבד והניח, כי המדובר ב"הסכם מגירה" בלבד, שלא ימומש או יבוצע לעולם.
לדאבונו, מיד לאחר החתימה ואישור ההסכם בביהמ"ש, אצה לה עורכת הדין של אשתו לממש את ההסכם ולהעביר את כל הרכוש בפועל על שם מרשתה.
וכך, מצא עצמו אותו אדם, בגיל 70, מחוסר כל, כשהוא נאלץ לבקש מאשתו קצבה חודשית למחייתו.
לבסוף, הבין שאין לו ברירה אלא לשוב למעגל העבודה על אף גילו המתקדם.
וכך, הגשנו בשמו תביעה לביטול ההסכם. אחד האתגרים במקרים מסוג זה הוא, כי לרוב המוטב אשר אישר את ההסכם הוא אשר יקבל את התביעה לביטול ההסכם.
במקרה זה, ברור היה, כי ביהמ"ש, אשר אישר את ההסכם שגה, כאשר אישר תחת ידיו הסכם הלוקה בחוסר סבירות כה קיצוני. כאמור, הבעל לא היה מיוצג ולא הבין על מה הינו חותם.
נסיבות העניין הובילו לכך, שבסופו של יום, מותב אחר ביטל את ההסכם לאחר דיונים ממושכים ומייגעים.
האישה, אשר התרעמה על ביטול ההסכם, פנתה לביהמ"ש המחוזי בערעור על פסק הדין.
שם, השכילו הצדדים להגיע לידי פשרה, שהותירה את פסק הדין על כנו. וכך, זכה הבעל לקבל חזרה את מחצית רכושו ובירך על הגשת התביעה.
הלקח המרכזי ממקרה זה הוא, כי חשוב מאוד להיות מיוצג בעת החתימה על כל הסכם לרבות הסכמי ממון/גירושין/הורות וכל הסכם אחר.
בעבודתי, אני נתקלת לא פעם במצבים שאנשים לא מבינים את חשיבות סוגיית הייצוג במצבים מסוג זה.
תחום דיני המשפחה הינו, כאמור, דיני נפשות של ממש והסוגיות הסבוכות עשויות להיות בעלות השפעה ארוכת שנים.
חשוב להיות מיוצג ולקבל ליווי משפטי מקצועי.