גירושין הוא הליך מטלטל המשנה לחלוטין את חיי בני המשפחה, ילדים והורים כאחד. כדי להמשיך בחיים ולהסתגל למצב החדש, על הזוג המתגרש להגיע להסכמות לגבי כל נושא שיהיה רלוונטי לחייהם בהמשך, לרבות בנושאים כמו אחריות הורית וחלוקת זמני שהייה, מזונות וחלוקת הרכוש. אחד הנושאים הנוגעים בבטן הרכה של כל אחד מההורים וגם של הילדים כמובן הוא האחריות ההורית של כל אחד מהצדדים על הילדים וחלוקת זמני השהייה. האחריות ההורית מגדירה למעשה את מעורבותו של כל הורה בחיי ילדיו, וחלוקת זמני השהייה מגדירה את חלוקת הימים והשעות בהן שוהה כל הורה עם ילדיו. ישנן אפשרויות שונות לגבי קביעת האחריות ההורית וחלוקת זמני השהייה וברוב המקרים הדבר נגזר ממסוגלותו ההורית של כל הורה, בגיל הילדים ובקשר של כל הורה איתם.
מהן האפשרויות לגבי אחריות הורית וחלוקת זמני שהייה?
היום ישנה גמישות רבה יותר לגבי האופן בו נקבעת האחריות ההורית וחלוקת זמני השהייה . אפשרות בה בוחרים לא מעט זוגות, במיוחד כאלה שיש ביניהם אמון וגם תקשורת טובה יחסית היא אחריות הורית משותפת עם חלוקת זמני שהייה שיוויוניים במתכונת של 7/7 ע"פ שבועיים. במצב בו חלוקת זמני השהייה של הילדים עם הוריהם היא שווה, הילדים בעצם מחלקים את זמנם בין שני בתים והמטרה היא לגרום להם להרגיש בכל אחד מהם תחושה מלאה של בית. לפעמים גם ניתן לקבוע חלוקת זמני שהייה אחרים, כאשר הילדים ילונו אצל אחד מההורים לילה אחד נוסף בשבוע, או שני לילות. גם במצבים כאלו, תהא אחריות הורית משותפת של ההורים על ילדיהם. אפשרות אחרת היא אחריות הורית בלעדית של אחד מההורים. במצב כזה ההורה לו האחריות הבלעדית יוכל לקבל החלטות בעניין הקטינים מבלי צורך לעדכן את ההורה האחר בטרם המעשה, אלא רק בדיעבד. באותם מקרים ההורה, אשר לו האחריות ההורית לא יצטרך לקבל את הסכמת ההורה אחר למתן טיפולים רפואיים כאלו ואחרים, רישום לקייטנות, לחוגים, מסגרות חינוך וכיוצ"ב.
להגיע להסכמה בנושא רגיש רק בעזרת עו"ד מומחה בתחום
בין אם נושא האחריות ההורית וחלוקת זמני השהייה עם הילדים (מה שבעבר נקרא משמורת) נקבע במסגרת הסכם גירושין ובין אם מדובר על פסיקה של בית המשפט, חשוב שיהיה מעורב עורך דין המתמחה בענייני משפחה בכלל ובנושא הגירושין בפרט. מומלץ לבחור עורך דין שבחר בדיני משפחה כתחום התמחות מרכזי ואפילו בלעדי, עורך דין בעל ניסיון בליטיגציה.מעבר לפן המקצועי חשוב גם הפן האישי: התחושה שישנה מול עורך הדין והביטחון שהוא משרה.
עו"ד מתת פלסנר היא עו"ד לענייני משפחה שבחרה להתמחות ולהתמקד בתחום זה. זאת מתוך הבנה שמדובר על נושא סבוך ורגיש שדורש את מלוא הידע, הניסיון ותשומת הלב. מוזמנים ליצור קשר.
חלוקת זמני שהייה ומזונות
הרצון של שני ההורים למעורבות בחיי הילדים גם לאחר גירושין הביא לכך שיותר ויותר זוגות בוחרים היום לגדל את הילדים במתכונת של אחריות הורית משותפת וחלוקת זמני שהייה שיוויונים בה הילדים ישהו באופן שווה אצל האם והאב. שהייה שווה משמעה גם מעורבות דומה וקבלת החלטות הן ע"י האם והן ע"י האב, כאשר ישנה השתדלות לקבל החלטות משמעותיות יחד. קביעה כזו של אחריות הורית משותפת וחלוקת זמני שהייה שיוויוניים משפיעה גם על נושא המזונות. כאשר ישנה חלוקת זמני שהייה שיוויונית, מזונות הופכים לנושא פחות כבד ומשמעותי להמשך חייהם של הילדים וגם ההורים. עם זאת, לרוב מתקבלת החלטה לגבי גובה מזונות מסוים.
קבלת החלטה בהסכמה לגבי אחריות הורית משותפת, חלוקת זמני שהייה ומזונות
לרוב, כאשר מתקבלת החלטה על אחריות הורית משותפת עם חלוקת זמני שהייה שיוויוניים, הדבר אומר שישנה הבנה כלשהי בין ההורים ושכל צד סומך מספיק על האחר. בד"כ, הגעה להחלטה על אחריות הורית משותפת תוך חלוקת זמני שהייה שיוויוניים כאמור, בהתאם לפסיקה הנוהגת, המזונות יהיו נמוכים יותר ככל שזמני השהייה בין הצדדים יהיו שווים, אך עדיין, לרוב יהיה תשלום מזונות ע"י אחד הצדדים שייקבע בעיקר על פי הבדלי יכולת ההשתכרות בין האם לאב ובהתאם למצבו הכלכלי של כל צד.
להגיע להחלטות הרות גורל בעזרת עורך דין המתמחה בתחום
כאמור, הנושא של אחריות הורית, חלוקת זמני שהייהומזונות נידון לרוב במסגרת הליך גישור כאשר הגירושין הם בהסכמה וישנה תקשורת תקינה ואף טובה בין ההורים. עדיין, חשוב שאת התהליך יוביל עורך דין בעל ניסיון רב בתחום. מומלץ לבחור עורך דין שיהיה מקובל על שני הצדדים ויהיה ניטרלי ואובייקטיבי לחלוטין. כדאי שיהיה עורך דין לענייני משפחה המתמחה בתחום זה ומתמקד בו ושיש לו ניסיון רב הן כעורך דין והן כמגשר. ככל שלעורך הדין יש ניסיון הן בבית המשפט והן בגישור כך עולים הסיכויים לקבלת הסכם גירושין מלא ומפורט שיאושר ע"י בית המשפט.
עו"ד מתת פלסנר מתמחה בענייני משפחה וגירושין וזהו התחום הבלעדי בו היא עוסקת. היא מלווה הליכי גישור גירושין בהצלחה רבה תוך הגעה להסכם גירושין מלא. מוזמנים ליצור קשר.
חלוקת זמני שהייה (מה שנקרא בעבר משמורת)
אחריות הורית וחלוקת זמני שהייה הוא נושא חשוב ביותר בהסכם הגירושין הקובע כיצד יראו חיי כל אחד מבני המשפחה, כיצד יראה הקשר של כל הורה עם הילדים, היכן יחיו הילדים ולמעשה כמעט כל שגרת החיים החדשה נגזרת מנושא זה. היום, אבות רבים מעורבים בחיי ילדיהם והיו רגילים להיות משמעותיים עבורם. לכן, אצל זוגות רבים נבחר הסדר של אחריות הורית משותפת עם חלוקת זמני שהייה שיוויוניים בתור הסידור המתאים ביותר, סידור על פיו ישהו הילדים באופן שווה בבית האב ובבית האם.
חלוקת זמני שהייה: איך הדבר נעשה
כאשר מסדירים את הנושא של אחריות הורית משותפת וחלוקת זמני שהייה, יש להגיע להסכמות ולהבנות ובעיקר לסידור שיהיה הגיוני, ברור ולא מבלבל מדי, גם עבור הילדים. חשוב שגם ילדים קטנים יחסית יבינו איך הדברים הולכים להיראות, מתי הם נמצאים אצל אבא ומתי אצל אמא וגם שירגישו בנוח בכל אחד מן הבתים. כדי שיהיה כך, חשוב קודם כל שההורים יהיו בטוחים באופן החלוקה, יסכימו איתו לגמרי וכך יהיה ניתן להסתגל מהר יותר לשגרה החדשה. כיוון שמספר הימים אינו זוגי, לרוב הסידור הוא שלושה ימים אצל האם וארבעה אצל האב כולל סופ"ש בשבוע אחד, ובשבוע שאחריו מתחלפים בימים וכך מדי שבוע, זאת כדי שהחלוקה תהיה שווה לחלוטין.
זמני שהייה בחגים וחופשות
אם לגבי ימי שגרה דברים ברורים לחלוטין, בחגים או חופשות יכול להיות בלבול. עבור כולם, שבירת השגרה באמצעות חופשה ארוכה כמו החופש הגדול או בחג בו כל אחד מההורים רוצה לחגוג עם הילדים היא מבלבלת ועל כן יכולות לצוץ מחלוקות. כאשר באים להסדיר את נושא האחריות ההורית וחלוקת זמני השהייה, יש להתייחס גם לחלוקת זמני השהייה בחגים ובחופשות ולא רק לחלוקת זמני השהייה בשגרה ובימי חול. למשל, ניתן להחליט כי בשנה אחת הילדים ישהו עם האב בחגים מסוימים ועם האם בשאר החגים, וכך במהופך בשנה הבאה וחוזר חלילה.
עו"ד מתת פלסנר מתמחה בענייני משפחה וגירושין. היא מלווה זוגות בדרך להסכמי גירושין מפורטים הנותנים להם שקט למשך שנים. מוזמנים ליצור קשר.